1. Από τι αναγνωρίζω έναν ασφαλή ιστότοπο;
Κάθε φορά που καλείστε να δώσετε προσωπικά στοιχεία σε μια ιστοσελίδα ή επιθυμείτε να κατεβάσετε αρχεία από το ίντερνετ, πρέπει να σιγουρευτείτε ότι βρίσκεστε σε μια επίσημη και ασφαλή σελίδα στο ίντερνετ. Οι πάροχοι κάθε ιστοσελίδας έχουν τη δυνατότητα να αποδείξουν την αυθεντικότητα και την ακεραιότητα της ιστοσελίδας μέσω ενός πιστοποιητικού. Όλοι οι κοινοί browsers ελέγχουν αυτόματα (https) τα πιστοποιητικά που ανήκουν στις ιστοσελίδες και δείχνουν τα ισχύοντα πιστοποιητικά ως επί το πλείστον ως μικρή πράσινη κλειδαριά αριστερά δίπλα από τη γραμμή διευθύνσεων. Μπορείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες, βάζοντας στη μηχανή αναζήτησης το όνομα του browser και τη λέξη «πιστοποιητικό» (π.χ. ‘firefox πιστοποιητικό΄). Αν ο browser σας ενημερώσει ότι κάποια ιστοσελίδα δεν είναι ασφαλής, λάβετε σοβαρά υπόψη αυτή την προειδοποίηση και αποφύγετε αυτή την ιστοσελίδα.
2. Διαχείριση ανεπιθύμητων mails: πώς μπορώ να τα επισημαίνω ως spam;
Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι πάροχοι e-mails και προγραμμάτων για τη διαχείριση των e-mails. Τα περισσότερα από αυτά τα προγράμματα φιλτράρουν αυτόματα και ξεδιαλέγουν τα e-mails που είναι εξόφθαλμα spam. Αν θέλετε να επισημάνατε περαιτέρω μηνύματα ως ανεπιθύμητα (spam) ή αν θέλετε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος σας για e-mails, ψάξτε σε κάποια μηχανή αναζήτησης απλώς για το όνομα του προγράμματος e-mail (π.χ. outlook) και την έκφραση «ρύθμιση του φίλτρου spam». Κατά πάσα πιθανότητα μεταξύ των πρώτων αποτελεσμάτων θα βρείτε βοηθητικές επεξηγήσεις και οδηγίες.
3. Μπορώ να αποθηκεύω χωρίς δεύτερη σκέψη προσωπικά στοιχεία και κωδικούς πρόσβασης στις κινητές μου συσκευές;
Δεν συνίσταται να αποθηκεύετε προσωπικά στοιχεία και κωδικούς σε μεταφερόμενες συσκευές, όπως λάπτοπ, κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες, γιατί μπορεί να χαθούν ή να κλαπούν. Εκτός αυτού είναι πιθανό μέσω αυτών των συσκευών να μπαίνετε από διάφορα μέρη στο ίντερνετ. Γι' αυτό και αυτές οι συσκευές είναι πιο ευάλωτες σε επιθέσεις χάκερς.
Αν θέλετε να σημειώσετε κάπου τους πολλούς κωδικούς πρόσβασης, αυτό το μέρος θα ήταν ένα μικρό τετράδιο, που θα κρύψετε κάπου με ασφάλεια μέσα στο σπίτι. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τους κωδικούς σας πρόσβασης όσο είστε καθ’οδόν, μια εναλλακτική είναι ένας Password- Manager. Αυτός αποθηκεύει όλα τα ευαίσθητα δεδομένα (π.χ. όνομα χρήστη, συνθηματικό) και τα κλειδώνει σε μια τράπεζα δεδομένων στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας. Μόνον δίνοντας τον κατεξοχήν κωδικό πρόσβασης (Master- Συνθηματικό) ο Manager θα ανοίγει και θα σας προσφέρει πρόσβαση στα πολύτιμα δεδομένα σας. Αρκεί, λοιπόν, ένας μοναδικός κωδικός, τον οποίο πρέπει να θυμάστε. Αλλά αυτός θα πρέπει να επιλεγεί με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια.
Για την επιλογή του κατάλληλου για εσάς Password- Manager τίθεται μια κομβική ερώτηση: Κυκλοφορεί ένας Password- Manager για όλες τις συσκευές , που χρησιμοποιώ τη δεδομένη στιγμή; Μπορώ εξίσου να το χρησιμοποιήσω γα το κινητό ή την ταμπλέτα μου; Θα είναι εξοργιστικό, αν την κρίσιμη στιγμή, δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα σας.
Συμβουλές για Password-Tools θα βρείτε στο link: (www.insider.gr)
4. Πώς μπορώ να καταστήσω ασφαλές το οικιακό δίκτυο ίντερνετ;
Υφίστανται διάφορα απειλητικά σενάρια για τα οικιακά δίκτυα, τα οποία ωστόσο αποτελούν μάλλον μεμονωμένες περιπτώσεις και δεν αφορούν στον ίδιο βαθμό τον καθένα, όπως π.χ. οι ιοί. Στόχοι επιθέσεων είναι κατά προτίμηση το ρούτερ σας και τα αυτόματα συστήματα πορτών (πατζούρια, γκαράζ κ.α.) που διευκολύνουν την πρόσβαση ενός διαρρήκτη στο σπίτι. Οι επιθέσεις στο ρούτερ εξυπηρετούν για παράδειγμα, μέσω της τηλεφωνικής σας σύνδεσης να γίνονται κλήσεις στο εξωτερικό και έτσι να δημιουργούνται τρομακτικοί λογαριασμοί τηλεφώνου. Γενικά, πρέπει να ενεργοποιείτε συστηματικά το ρούτερ σας (σας συστήνουμε εβδομαδιαίως να ψάχνετε για updates). Οφείλετε όλους τους κωδικούς πρόσβασης, όπως και το κλειδί WLAN, αφού θέσετε σε λειτουργία το ρούτερ, να τους αλλάζετε.
5. Ποιες ρυθμίσεις πρέπει να προσέχω στον browser μου;
Σας συστήνουμε τη χρήση του browser, που διαθέτει την λεγόμενη τεχνολογία «Sandbox» (π.χ. Chrome). Η τεχνολογία αυτή απομονώνει τις μεμονωμένες διαδικασίες του Browser από το υπόλοιπο σύστημα. Κατά αυτόν τον τρόπο, για παράδειγμα, μπορεί ένας ιός να «επιτεθεί» στον browser σας αλλά όχι στον υπόλοιπο υπολογιστή. Εξάλλου, θα πρέπει να προσέχετε κατά την επιλογή του browser, ώστε αυτός θα θωρακίζεται συστηματικά με updates σε θέματα ασφάλειας. Στο μέτρο του δυνατού, πρέπει να περιορίσετε τη χρήση του ενεργού περιεχομένου και να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν λιγότερα Plugins (π.χ. Java, Flash). Και με τα Plugins πρέπει να ελέγχετε συνεχώς την έκδοση και να φροντίζετε ώστε να παραμένετε πάντοτε στην τελευταία έκδοση. Χρησιμοποιείτε το Adblocker, που μπλοκάρει τη διαφήμιση και μαζί με αυτή πιθανώς κρυμμένους ιούς. Περισσότερες πληροφορίες βρίσκετε στο ακόλουθο link: www.pcsteps.gr
6. Updates στο λογισμικό: Πώς και πότε κατά προτίμηση;
Για λογισμικά, με ανάλογες ρυθμίσεις ασφαλείας, όπως λειτουργικά συστήματα, σκάννερς για ιούς, browser (συμπεριλαμβανομένων Plug- ins, όπως Flash, Java) οφείλετε συστηματικά να οργανώνετε updates και όταν είναι δυνατό να ενεργοποιείτε όλα τα αυτόματα updates και αμέσως, μόλις το σύστημα το προτείνει, να τα κάνετε. Για λιγότερο κρίσιμα προγράμματα, όπως Treiber, εφαρμογές του office, επεξεργαστές εικόνας, παιχνίδια κ.α. ενεργοποιείτε ανάλογα με τις ανάγκες το λογισμικό.
7. Χρειάζομαι περισσότερες ηλεκτρονικές διευθύνσεις;
Η δημιουργία ενός δεύτερου e-mail, επιπρόσθετου του επίσημου, μπορεί να έχει πολύ νόημα. Αυτή η δεύτερη διεύθυνση χρησιμεύει κυρίως για την εγγραφή σε δωρεάν υπηρεσίες (online παιχνίδια, αγορές, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.α.), καθώς μέσω αυτών των παρόχων στέλνονται ανούσια διαφημιστικά emails. Με το επίσημο email διατηρείτε επικοινωνία με φίλους, γνωστούς, συγγενείς, συναδέλφους, τράπεζες κ.α.