Λογισμικό ενάντια στους ιούς

Τα αντιικά προγράμματα είναι απαραίτητα για την προστασία ηλεκτρονικών συσκευών, όπως smartphones, ταμπλετών, ηλεκτρονικών υπολογιστών!

Πως λειτουργούν τα αντιικά προγράμματα και τα λογισμικά προστασίας από ιούς;

  • Εμποδίζουν τη βλάβη στη λειτουργία των συσκευών μέσω των «ιών» ή των «κακόβουλων λογισμικών».
  • Προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα και αρχεία της συσκευής και εμποδίζουν αυτά να σβήσουν, όπως και να γίνουν αντικείμενο υποκλοπής μέσω του λογισμικού ανάσχεσης «Spyware» ή να καταστραφούν.
  • Μέσω ενός Firewall αποκρούονται «ιοί» «δούρειοι ίπποι (Trojaner)» κλπ.
  • Διαδικτυακή προστασία όσο εσείς σερφάρετε στο διαδίκτυο, προστασία από «phishing» ή άλλες επιβλαβείς ιστοσελίδες.

Ένα αντιικό πρόγραμμα είναι ένα πρόγραμμα, που έχει αναπτυχθεί έτσι, ώστε να μπορεί να εντοπίζει τους κινδύνους στον υπολογιστή σας, την ταμπλέτα ή το smartphone, να τoυς απομονώνει, να τους μπλοκάρει και να τους καταστρέφει. Εξ ου και αναλύει όλα τα αρχεία της συσκευής όπως και τα προγράμματα που έχουν εγκατασταθεί. Αυτή τη διαδικασία την ονομάζουμε σάρωση. Τα προγράμματα ενημερώνονται συνεχώς μέσω ίντερνετ και μόλις εντοπίζεται στη σάρωση ένας ιός, εκπέμπουν σήμα κινδύνου.

Χωρίς αντιικό πρόγραμμα εγκυμονεί ο κίνδυνος, να «κολλήσει» η συσκευής σας κάποιον ιό. Και μετά μπορεί να προκύψουν διαφορετικά προβλήματα. Η συσκευή μπορεί να ενεργοποιείται και να απενεργοποιείται ή δεν μπορεί πλέον να ανοίξει ή μπορεί να στέλνει sms ή emails εν αγνοία μας. Στη χειρότερη περίπτωση, δε, μπορεί να κλαπούν δεδομένα μας ή να διαγραφούν κατευθείαν.

Δυστυχώς, δεν υφίσταται καμία 100% ασφάλεια ενάντια σε κακόβουλα λογισμικά και ιούς. Αλλά ένα λογισμικό ενάντια στους ιούς προστατεύει από τους περισσότερους κινδύνους. Εξ ου και είναι σημαντικό για την προστασία από ιούς να επιτρέπονται οι συχνές ενημερώσεις, ώστε κάθε φορά στη συσκευή να έχουν ενημερωθεί οι τελευταίες εκδόσεις των λογισμικών προστασίας.

Πώς διαλέγει κανείς ένα καλό αντιικό πρόγραμμα;

Υπάρχουν δωρεάν και επί πληρωμή αντιικά προγράμματα. Πέρα από την προστασία από ιούς, «Trojaner» (δούρειους ίππους) και κακόβουλα λογισμικά, τα προγράμματα διαφοροποιούνται βάσει των επιπλέον εφαρμογών (Features) που προσφέρουν. Ετσι, τα επί πληρωμή προγράμματα προσφέρουν πέρα από αντιική προστασία ακόμα πολλές εφαρμογές (π.χ. ορισμός του χρόνου χρήσης, αναγνώριση εξ αποστάσεως για smartphones ή εξ αποστάσεως φραγή των δεδομένων).

Παραθέτουμε εδώ συνοπτικά τα σημαντικότερα κριτήρια για την επιλογή ενός (δωρεάν) αντιικού προγράμματος:

  • Εύρος προστασίας: από ποιους κινδύνους προστατεύουν τα εν λόγω προγράμματα; ποια δεδομένα διασφαλίζονται;
  • Φιλικό προς τον χρήστη: είναι οι οδηγίες και ο χειρισμός κατανοητά;
  • Τεχνική υποστήριξη μέσω τηλεφώνου ή email: υπάρχει τεχνική υποστήριξη;
  • Αξιολογήσεις: εδώ μην αρκεστείτε να διαβάσετε τις κριτικές στο google play store, αλλά αναζητήστε να διαβάσετε και πρόσφατα τεστ!Συνίσταται, να αναζητήσετε στο ίντερνετ, σελίδες όπου γίνεται η σύγκριση των διάφορων αντιικών προγραμμάτων. Αυτά τα τεστ γίνονται συνήθως πολλές φορές στη διάρκεια του χρόνου και τεκμηριώνουν την αποτελεσματικότητα του προγράμματος τη δεδομένη στιγμή. Αξίζει να δείτε διάφορα τεστ και να τα συγκρίνετε, ώστε να βρείτε το πρόγραμμα που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

Ιοί: είναι μικρά προγράμματα, που για παράδειγμα μέσω συνημμένα σε emails μπορούν να εισχωρήσουν και να προκαλέσουν βλάβη στον υπολογιστή. Συχνά έχουν έτσι προγραμματιστεί, ώστε να μπορούν από μόνοι τους να πολλαπλασιάζονται και εν τέλει να εξαπλώνονται περαιτέρω. Οι ιοί μπορούν να προκαλέσουν φοβερές βλάβες (π.χ. όλο το σύστημα λειτουργίας να επιβραδύνεται) μέχρι την πλήρη απώλεια των δεδομένων ή την συνολική συντριβή του σκληρού δίσκου.

Trojaner: «κρύβονται» (ακριβώς όπως οι Τρώες στον Δούρειο Ίππο), για να «κατασκοπεύσουν» δεδομένα (π.χ. κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς πιστωτικών καρτών), να εγκαταστήσουν ακριβό πρόγραμμα κλήσης που να αρχίζει από 0900 ή να δώσουν πρόσβαση σε άλλον χρήστη να μπαίνει στον υπολογιστή σας.

Ransomware: περιγράφει ένα κακόβουλο λογισμικό (Malware), που μολύνει τον υπολογιστή, τον δεσμεύει (με το να κλειδώνει ή να κρυπτογραφεί αρχεία στον υπολογιστή) και μετά ζητά λεφτά για να τα αποδεσμεύσει. Ένας μολυσμένος υπολογιστής αρκεί ώστε να παραλύσει η λειτουργία ενός συστήματος, καθώς μπορεί το κακόβουλο πρόγραμμα να επεκταθεί σε άλλες συσκευές του δικτύου. Η μόλυνση είναι εφικτή μέσω: συνημμένα σε email, επιβλαβών links, επισκέψεων σε μολυσμένες ιστοσελίδες κ.α.