Kansspelen / fraude

Het internet is een speeltuin voor bedriegers. Altijd opnieuw komen ze op nieuwe ideeën waarmee ze internetgebruikers proberen te strikken. Dat lukt heel goed bij kinderen. Om kinderen en jongeren daartegen te beschermen moet je goed geïnformeerd en zeer opmerkzaam zijn voor ongerijmdheden en dien je te reageren op iets wat je verdacht vindt.

Hieronder vind je opgelijst hoe bedriegers te werk gaan. Dit zal je helpen om bronnen van gevaar voor je kinderen te erkennen.

1. Kansspelen als verborgen kosten

  • "Je hebt gewonnen" wordt gemeld, terwijl ik aan niets heb deelgenomen!
  • Ik heb meegedaan aan een kansspel en wordt verplicht om voor de verwerking ervan te betalen.

Hoe herken ik ernstige kansspelen en wanneer moet ik er van afblijven? Serieuze kansspelen worden opgezet door bekende ondernemingen. In alle geval moet je je steeds er van bewust zijn dat het ook hier hoofdzakelijk gaat om het verwerven van je persoonlijke gegevens!

2. Kansspelen voor het verzamelen van je gegevens

Kansspelen op het internet bestaan in groten getale. Je wordt constant gelokt door aantrekkelijke aanbiedingen. Deze hebben alleen de bedoeling om adressen en gegevens te verzamelen en om doelgericht nieuwsbrieven en reclame te versturen. De verzamelde gegevens worden wetenschappelijk verwerkt en aan geïnteresseerden doorverkocht.

3. Phishing-mails

Met phishing bedoelt men het doelgericht imiteren van een betrouwbaar persoon of instelling op het internet. Daarbij kan het gaan om e-mails maar ook om websites (bijv. van een bank). Deze zijn, afhankelijk van de kwaliteit van de vervalsing, soms nauwelijks van het origineel te onderscheiden. Het doel van de vervalsers is om de gebruiker ertoe te bewegen een kwaadaardig programma (malware) op zijn pc te installeren (bv. door het openen van een mail of zijn bijlage) of om geheime gegevens prijs te geven (bv. codegegevens van je online banking). Je beschermt je het beste tegen deze phishing-praktijken door kritisch en ontspannen te blijven. De vervalste e-mails willen door het opwekken van angst of door het vooruitzicht iets te winnen, je ertoe brengen je gegevens prijs te geven. Daarenboven zijn deze e-mails dikwijls niet gepersonaliseerd (er staat bv. 'Beste Klant' en niet je naam in de aanspreektitel), meestal zijn ze slecht geschreven en vaak vertonen ze veelvuldige schrijf- en taalfouten. Bij twijfel neem je best contact op met de mogelijk gecopieerde afzender (bv. je bank) vooraleer je zomaar je gegevens doorgeeft. Ook een geactualiseerde browser en een antivirusprogramma kunnen je waarschuwen voor phishing, maar toch mag je je daarop niet steeds vertrouwen!

4. Een e-mail van een advocaat

Hiermee proberen bedriegers vaak geld te verdienen. Het handelt dan over zogenaamd onbetaalde rekeningen enz. en dan dreigen ze niet zelden met een advocaat of met een incassobureau. Wat moet je dan doen?

  • Controleer de afzender. Zulke mails komen van onbetrouwbare personen / ondernemingen.
  • Krijg je bij herhaling zulke aanmaningen, ga dan te rade bij een jurist, bij een verbruikersorganisatie (www.testaankoop.be) of zoek zo nodig rechtsbijstand.
  • Als die mails links bevatten, open die niet. Het gevaar bestaat dat je virussen downloadt.

5. Gratis Apps

Goed werk kost geld. Een veilige en een goed ontwikkelde App is zelden gratis of niet te downloaden zonder te betalen. In veel gevallen kan men niet spreken van kosteloos omdat het gebruik van de App dikwijls met onze gegevens betaald wordt. Het traceren van je coördinaten, gezondheidsgegevens, foto's en vele andere informatie worden als gegevensreeksen aan goedbetalende ondernemingen verder verkocht. Bovendien worden deze gegevens gebruikt voor reclamedoeleinden en om de Apps aan de behoeften van de klanten aan te passen. Dat betekent dat klanten een grote overvloed aan gepersonaliseerde en op hun interesse afgestemde reclame ontvangen die de koopzucht duidelijk kan stimuleren.

In-App aankopen betekent: een functie in een App (zowel in Android- als ook in iOS-Apps) waardoor je bepaalde dingen in een eigenlijk kosteloze App toch kunt aankopen.

Zo kunnen bijv.:

  • Premiumfuncties of upgrades in spelletjes geactiveerd worden: een van de bekendste spelen met in-App aankopen is Clash of Clans. Hier kan je met echt geld nuttige functies inkopen die het mogelijk maken dat je sneller naar een hoger niveau gaat.
  • Bij sommige Apps kan je zelfs met in-App aankopen een abonnement afsluiten. Dan moet er een bepaald bedrag, met regelmatige tussenposen voor het gebruik van de functies, betaald worden.

De betalingen gebeuren via de respectievelijke App-Stores: iOS met een iTunes-tegoed , Android gebruikers met de voorziene betalingsmethode. Je kan die ook uitschakelen.

  • In-App aankopen uitschakelen bij iOS- apparaten: ga naar 'instellingen' dan naar 'algemeen' nadien naar 'beperkingen', kies dan 'beperkingen uitschakelen'. Op dezelfde pagina schakel je dan de in-App aankoop uit met de schuifknop.
  • In-App aankopen uitschakelen bij Android: er bestaat hier wel een bijkomende vergrendeling, maar de in-App aankopen onder Android zijn niet volledig uit te schakelen. Open de Google Play Store, kies in de 'instellingen' de optie 'PIN installeren of wijzigen'.

Met de Pin die je hier installeert moet je je dan voortaan telkens autoriseren voor elke in-App aankoop en bestelling in Google Play Store.

6. Gratis aanbiedingen op Facebook

Vooral op Facebook maar ook bij vele aanbiedingen op reclamebanners, wordt men in verleiding gebracht met gratis geschenken . Als men op die links drukt dan krijgt men zogezegd een gratis iPhone of een iPad, geschenkbonnen of een Facebook-tegoed of men neemt deel aan een Facebookloterij. De eigenlijke bedoeling van zulke reclamebanners is om de bezoekers van de site naar een externe website af te leiden en om zoveel mogelijk gegevens van hen vast te krijgen. Dit gebeurt bv. door formulieren die moeten ingevuld worden, een registratie die moet gebeuren, zodat men zeker verder doorverbonden wordt, enz…

7. Webshops met een jaarabonnement.

Webshops lokken met leuke en aangepaste aanbiedingen op je beeldscherm van zodra men een zoekbegrip in Google, Bing of Yahoo heeft ingetikt. Je krijgt voortdurend opnieuw vensters die aanbiedingen tonen. Als je op één van die advertentieruimtes klikt en je beslist om te bestellen, dan kan het gebeuren dat je ongewild een jaarabonnement voor een tijdschrift, voor beltonen, enz… aankoopt.

8. Je ontvangt geen levering van een webshop.

Op het internet zijn talrijke onbetrouwbare webshops (Fakeshops) actief! Men betaalt vooraf maar men ontvangt het bestelde nooit. Deze webshops verdwijnen dan ook snel en je blijft bedrogen en benadeeld achter. Dit gebeurt dikwijls bij webshops die bv. een hoogwaardig elektroartikel goedkoper aanbieden. De potentiële kopers kunnen de waren bestellen en vooruit betalen maar dat product wordt nooit geleverd.

Je kan fakeshops herkennen aan:

  • De waren worden opvallend goedkoop aangeboden worden en de voorraad is steeds onbeperkt leverbaar.
  • De colofon die niet volledig is.
  • De vele taal- en grammaticafouten op de website.
  • Belangrijke Algemene Voorwaarden die ontbreken, foutief zijn of zijn gekopieerd van vreemde websites.
  • De toegankelijke delen van de website (subpagina's) zijn leeg of zijn gevuld met onzinnige vulteksten.
  • De domainnaam verschilt van die van de echte fabrikant.
  • De waren zijn enkel te verkrijgen via vooruitbetaling.
  • Een mogelijk contact kan enkel in het Engels of in slecht Nederlands gebeuren.
  • Het feit dat je geen correcte bevestiging bekomt van je bestelling.
  • De ongewone bankverbindingen die doorgegeven worden en die eerder lijken op private bankrekeningen.