Projekt "Aplikacija za varstvo podatkov"

Internet – (brez)pravni prostor, učenje in poučevanje s pomočjo aplikacije za varstvo podatkov, ki služi izboljšanju medijske kompetence na področju izobraževanja odraslih, mladine in pedagoških delavcev

Fokus tega strateškega partnerstva sta varstvo podatkov in varnost otrok ter mladostnikov na spletu. Privatna sfera je v demokraciji cenjena dobrina, vendar zahteva spletno kompetenco staršev. Za otroke je najboljša »zaščita« dober odnos s starši, s katerimi lahko svobodno razpravljajo medijskih vsebinah, varstvu podatkov in odnosu do velike količine podatkov, ki jih nudi splet. Zaradi tega potrebujejo starši informacije in izobraževalno ponudbo, ki jim pomaga na področju varstva podatkov in podatkovne varnosti ter na ta način doprinese k zaščiti otrok na spletu.

V okviru projekta »Aplikacija za varstvo podatkov« je evropski konzorcij razvil »datAPP.eu« – spletno aplikacijo z informacijami o varnosti na spletu, da bi staršem ponudil prav takšno možnost.

Na aplikaciji bodo v obliki interaktivnih iger in učnih modulov na voljo informacije o avtorskih pravicah, tehnični varnosti, vsebinski varnosti, reklamah, spletnemu nadlegovanju itd.

Poleg tega bo uporabnike (starše) informirala o njihovi pravici do informacij v zvezi z varnostjo na spletu in ponudila preizkuševalec gesel, ki bo preveril varnost gesla.

Aplikacija nudi tudi tako imenovano »prijavno orodje« s pomočjo katerega lahko uporabnik stopi direktno v kontakt z informacijsko pooblaščenko ali pristojnimi uradi ter staršem/uporabnikom omogoča nalaganje in pošiljanje fotografij in video posnetkov. To orodje bo pomagalo staršem prebroditi občutek sramu pri prijavi kršenja zakona o osebnih podatkih. Naš cilj je, da se lahko starši in otroci varno gibajo po svetovnem spletu in da so na področju varstva podatkov čim bolje informirani.

Koordinator projekta: Recht in Europa e.V.